آکنه یا جوش چیست؟

آکنه یا جوش چیست؟
خانه » آکنه یا جوش چیست؟

این مورد ممکن است در هر سن و سالی اتفاق بیفتد ولی معمولا در دوران بلوغ بیشتر رخ می دهد. می توان گفت آکنه یک بیماری پوستی مزمن و التهابی است که موجب بروز جوش و لکه در نواحی گردن،سینه، صورت، پشت و شانه می شود. البته باید به این نکته اشاره کرد که این مشکل یک بیماری خطرناک به حساب نمی آید ولی به دلیل تاثیر زیادی که در زیبایی افراد داشته، ممکن است برای هر فردی ناخوشایند به نظر برسد و اعتماد به نفس را در افراد کاهش دهد.

چگونگی شکل گیری جوش صورت

وقتی فولیکول های مو با چربی و سلول های مرده پوست بسته می شوند، شرایطی برای پوست به وجود می آید که به آن جوش یا آکنه می گویند. در این شرایط، جوش های سرسیاه التهابی، جوش های سر سفید، جوش قرمز التهابی روی صورت، پیشانی، سینه و بالای کمر و شانه ها ظاهر می شوند. اگرچه آکنه بیشتر در نوجوانی دیده می شود، اما ممکن است افراد را در همه سنین تحت تأثیر قرار دهد، حتی در بزرگسالی.

جوش ها را می توان به انواع زیر دسته بندی کرد:

  • جوش سر سفید (اصطلاحا سر بسته)
  • جوش سر سیاه (سر باز)
  • برجستگی های کوچک قرمز رنگ (پاپول)
  • جوش های قرمز التهابی، پاپول هایی هستند که در نوک آن چرک وجود دارند (پوسچول)
  •  توده های بزرگ، سفت و دردناک زیر پوست (گرهک یا ندول ها)
  • توده های دردناک پر از چرک در زیر پوست (یا ضایعات کیستیک)

بررسی علل به وجود آمدن جوش صورت

چهار دلیل اصلی برای تشکیل جوش وجود دارد:

  • تولید بیش از حد چربی
  • بسته شدن فولیکول های مو با چربی و سلول های پوستی مرده
  • وجود باکتری ها
  • فعالیت بیش از حد هورمون (آندروژن)

به طور کلی معمولا جوش روی صورت، پیشانی، سینه، قسمت فوقانی پشت و شانه ها ایجاد می شود. زیرا این قسمت ها بیشترین تعداد غدد تولید کننده چربی را دارند. فولیکول های مو به این غدد تولید کننده چربی متصل هستند.

دیواره فولیکول می تواند متورم شود و باعث ایجاد جوش های سر سفید شود، یا سر فولیکول مسدود شده باز بماند و تیره شوند و باعث ایجاد جوش سرسیاه شود. جوش های سرسیاه می توانند شبیه آلودگی هایی به نظر برسند که در منافذ پوست شما گیر کرده اند. اما در حقیقت، حفره پر از باکتری و چربی است و زمانی که در معرض هوا قرار می گیرد به رنگ قهوه ای ظاهر می شود.

جوش های قرمز التهابی مرکزی سفید دارند و در شرایطی که فولیکول های بسته شده مو، ملتهب یا به وسیله باکتری ها آلوده شوند، ایجاد می شوند. انسداد و التهابی که در عمق فولیکول های مو ایجاد می شود باعث به وجود آمده توده های کیستیک در زیر پوست می شود. منافذ دیگر پوست که برای غدد تعریقی باز هستند، اغلب درگیر به وجود آمدن آکنه نمی شوند.

کرم و ژل ضد جوش از چه ترکیباتی تشکیل شده اند؟

بنزوئیل پراکسید (Benzoyl peroxide)

این ماده باعث از بین بردن باکتری های ایجاد کننده آکنه می شود، همچنین سبب از بین رفتن چربی اضافی زیر پوست و سلول های مرده پوست که منافذ پوست را مسدود می کند، نیز می شود. مقدار مصرف بنزوئیل پراکسید در کرم ها و ژل های ضد جوش از 2.5 تا 10٪ متغیر است. البته این ماده علاوه بر تأثیر خارق العاده، عوارض جانبی نیز دارد.

ممکن است در اثر استفاده از کرم یا کرم ضد جوش حاوی این ماده علائمی مانند خشکی پوست، پوسته پوسته شدن، به وجود آمدن لک های قرمزی، سوزش و خارش را تجربه کنید. به خصوص اگر پوست حساسی دارید، پس از انتخاب و خرید کرم و ژل ضد آکنه، حتما با پزشک خود مشورت کنید و با احتیاط عمل کنید.

سالیسیلیک اسید (Salicylic acid)

این ترکیب به جلوگیری از مسدود شدن منافذ پوست کمک می کند. سالیسیلیک اسید در کرم ها و ژل های ضد آکنه در دوزهای 5/0 تا 5٪ وجود دارد و از عوارض جانبی آن می توان به سوزش و خارش ملایم پوست اشاره کرد.

آلفا هیدروکسی اسید (Alpha hydroxy acids)

دو نوع اسید آلفا هیدروکسی در کرم های ضد جوش و آکنه وجود دارد: اسید گلیکولیک و اسید لاکتیک. آلفا هیدروکسی اسیدها ترکیبی از اسیدهای حاصل از میوه های حاوی قند است. این ترکیبات با از بین بردن سلولهای مرده پوست و کاهش التهاب، جوش ها را درمان می کنند.

علاوه بر این، آنها باعث تسریع در رشد سلول های جدید پوست می شوند و در نتیجه نرمی و لطافت پوست را افزایش می دهند. با این کار، سبب از بین رفتن و بهبود اثرات آکنه بر روی پوست می شوند.

سولفور یا گوگرد (Sulfur)

وجود گوگرد در ترکیبات محصولات ضد جوش باعث از بین رفتن سلول های مرده پوست می شود و علاوه بر آن به از بین بردن چربی اضافی پوست نیز کمک می کند. این ترکیب اغلب با مواد دیگری مانند سالیسیلیک اسید و بنزوئیل پراکسید ترکیب می شود.

محصولات حاوی گوگرد می توانند باعث خشکی پوست شوند. ممکن است برخی از این محصولات به دلیل وجود گوگرد بوی نامطبوعی داشته باشند.

نحوه استفاده از کرم و ژل ضد جوش

نحوه استفاده از کرم و ژل ضد جوش به این شکل است که، ابتدا منطقه ای را که می خواهید درمان کنید مرطوب کنید. مقدار کمی از محصول را روی دستان خود قرار دهید. آن را صاف کنید یک لایه نازک از ژل یا کرم را روی تمام مناطق آسیب دیده از پوست قرار دهید. اگر تمام صورت شما دارای جوش است، هر بار از یک نوار ژل (به طول ۲.۵ سانتی متر) استفاده کنید.

معمولاً یک یا دو بار در روز از ژل و کرم ضد جوش استفاده کنید. اگر پوست حساسی دارید، یک بار در روز، قبل از خواب نیز کفایت می کند. بهتر است از کرم های و ژل های ضد جوش به مقدار لازم استفاده کنید. اگر بیش از حد از آنها استفاده کنید، ممکن است پوست تحریک شود. در صورت اتفاق افتادن این موضوع بهتر است تا آنجا که می توانید پوست را بشویید و صبر کنید تا تحریک از بین برود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *